Xeno-Oestrogenen

Ja, beste lezer...ik hoor je bijna denken. "Huh, wat?"

Vandaag blog ik over xeno-oestrogenen, omdat ik er helaas teveel mee geconfronteerd word in de praktijk en in mijn leven. Niet alleen ik, wij allemaal, maar de vraag is of we ons hiervan bewust zijn.

 

Waar hebben we het over? Het zijn chemische stoffen die zich als hormonen gedragen OF de natuurlijke hormoonbalans verstoren. Xeno komt uit het Grieks en betekent lichaamsvreemd. 

 

Xeno oestrogenen kunnen gaan 'stapelen' in je lichaam met alle gevolgen van dien. Het wordt in verband gebracht met overgewicht bij kinderen, PMS, borst- en prostaat kanker.

 

Waar zit het in? Bijv. in plastic (dit kan gaan lekken!) denk aan de beruchte plastic waterfles en plastic verpakkingen/bakjes, in shampoo en verzorgingsproducten, cosmetica en zo zijn er nog talloze voorbeelden. Ik kan hier nog lang over doorgaan maar ga je niet vermoeien, want jij bent lekker aan het genieten van je weekend. Belangrijker is, hoe je ze zoveel mogelijk leert te vermijden  in het kader van jouw gezondheid! 

 

Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke- en biologische producten. Bij voorkeur vrij van parabenen, bpa en geur- en kleurstoffen. Probeer zoveel plastic te vermijden. Glas, roestvrijstaal en aardewerk zijn prima alternatieven.

 

Verzorgingsproducten, liefst vrij van allerlei troep. Koop een BPA vrije waterfles (nee hoor, dit is geen dure fles) Pannen met een keramische anti aanbak laag hebben zeker de voorkeur. En gebruik geen chemische luchtverfrissers en geurkaarsen. (behalve als ze 100% natuurlijke aromatische oliën bevatten). Zo kan ik nog even doorgaan, maar dit doe ik niet. Ik wil je enkel bewust maken van alles waar je lichaam mee in aanraking komt en wat dit voor gevolgen voor jou kan hebben. Volgens mij is mijn blog voldoende!  Dus mijn missie is geslaagd.

 

Er zijn mensen die bijvoorbeeld astmatische klachten krijgen of huidklachten ontwikkelen door xeno oestrogenen, dus ga eens op onderzoek uit in jouw eigen leefomgeving. Als je weet dat je luchtwegen bijv. kwetsbaar zijn, doe die luchtverfrissers/geurkaarsen eens weg. Je knapt ervan op als je dit gaat ervaren. En nee, niet alles tegelijk, ik snap ook dat dit niet kan en dat hoeft niet eens, maar kijk eens bewust naar wat jij kunt verbeteren in jouw eigen leefomgeving.

 

Gewoon voor jezelf.

Omdat je het waard bent.

 

Fijn weekend!

 

p.s. voor de dames, haal je make up eraf met kokosolie uit de glazen pot, je lijf is je dankbaar! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0