Alledaagse spiritualiteit...ja, ook jij!

 

Vandaag wil ik het hebben met jullie over de kracht van je eigen spiritualiteit. Misschien denk je wel dat je niet spiritueel bent?! Het antwoord is luid en duidelijk, ook jij bent een spiritueel mens.

 

Waar hebben we het nu eigenlijk over? Wat verstaan we onder spiritualiteit? 

 

Spiritualiteit is eigenlijk niet heel bijzonder, ik denk dat het in de praktijk te vertalen is als 'niet meer en niet minder zijn' dan gewoonweg jezelf. Doen wat je zegt en wat je beloofd. En leven naar wat je weet! Want sommige mensen weten het heel goed, maar maken er zelf een potje van. Spiritueel leven is ook flexibel denken: het veranderen van de kijk op dingen en ruimte scheppen/creëren in je ervaringen.

 

Je herkent het vast: als je anders kijkt naar de dingen, dan zie je een andere wereld. Iedereen kijkt wel eens in zijn/haar binnenwereld. En daardoor verandert je relatie met alles om je heen. Herken je dat?  

 

Spiritualiteit is niet iets wat je doet, maar wat je bent, want iedereen herkent deze momenten van zelfreflectie en we zijn nu eenmaal spirituele wezens. De kunst is zonder oordeel de realiteit te beschouwen en te ervaren.  Dat is lastig, zonder meer en ik worstel er soms net zo goed mee als jij want het komt niet vanzelf. Vallen en opstaan dus. Je eigen angsten onder ogen leren zien en luisteren naar je innerlijk.

 

En nee...niet op een verlaten bergtop 'somewhere' of tijdens een retraite in een stilteklooster, maar gewoonweg thuis in de hectiek van je alledaagse leven, met je partner, kinderen, huisdier, huis, baan, rekeningen die betaald moeten worden en afspraken die nagekomen moeten worden. Ook jij bent hier mee bezig, ben gewoonweg trots op jezelf en volg je eigen spiritualiteit.